Hippocrates:  “Uw voeding is uw geneesmiddel,  uw geneesmiddel is uw voeding”

EFSA: E171 (titaandioxide) mogelijk niet veilig


De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft opnieuw naar de veiligheid van het additief E 171 gekeken. Reden is dat nieuwe informatie over mogelijke effecten van titaandioxide beschikbaar is gekomen. EFSA concludeert dat niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel veilig is. Het is nu aan de Europese Commissie en de lidstaten om te beslissen of titaandioxide nog in voedsel gebruikt mag worden in Europa. Dit gebeurt naar verwachting op korte termijn. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is voor Nederland betrokken bij deze beslissing.


Wat is titaandioxide?


Titaandioxide heeft E-nummer E 171 en wordt als witte kleurstof in voedsel gebruikt. Het wordt ook wel titaniumdioxide genoemd. Het kan zitten in bijvoorbeeld kauwgom, drop, chocolade en in versiering zoals glazuur op koek en gebak. In de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product staat of het additief erin zit. Titaandioxide bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, waaronder hele kleine deeltjes, de zogenoemde nanodeeltjes.


Meer inzichten over effecten van titaandioxide in het lichaam.


Recent is duidelijk geworden dat minder dan 1% van de titaandioxide na inslikken wordt opgenomen in het lichaam. De deeltjes worden niet goed afgebroken en blijven in weefsel en organen in het lichaam achter, voornamelijk in de lever en de milt. Titaandioxide kan jaren in het lichaam aanwezig blijven. Dit betekent niet direct dat het ook schadelijk is, maar wel dat goed gekeken moet worden naar mogelijke risico’s. De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden hoe risico’s van kleine deeltjes goed onderzocht en beoordeeld kunnen worden.


Risico’s voor de gezondheid niet uitgesloten


EFSA concludeert dat niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel  veilig is.  Door de nieuwe informatie is niet uit te sluiten dat E 171 genotoxisch is. Genotoxisch betekent dat een stof DNA in cellen kan beschadigen. Het lichaam kan deze schade repareren. Soms lukt dat niet en kan DNA-schade in de loop van tijd leiden tot kanker. Hierbij zijn meerdere factoren van belang zoals de eigenschappen van een stof, hoeveel je er van binnen hebt gekregen, je levensstijl (bijvoorbeeld roken, alcohol drinken en bewegen) en je eigen aanleg. Voor titaandioxide weten we niet zeker of het schade aan DNA veroorzaakt. Het is daarom ook niet zeker of het kanker kan veroorzaken.


Bron van bovenstaand bericht: NVWA (Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit)


Standpunt van OrthoBasics:


Wij zijn van mening dat dit soort signalen serieus dienen te worden genomen, ook al hebben onze supplementen nooit nanodeeltjes (in de witte capsules) bevat.

Desalniettemin hebben we besloten om titaandioxide uit onze producten te halen. Vanaf nu leveren we vanuit OrthoBasics uitsluitend supplementen zonder E171/titaandioxide.

Bij groothandels en verkooppunten kunnen mogelijk nog producten zijn met deze kleurstof, maar dat is niet iets om je zorgen over te maken. De witte capsules bevatten geen nanodeltjes.